English: Jak si pamatovat a nezapomenout slovíčka!

12.07.2015 12:27

Jak funguje paměť ? Inu, přesně nevím, ale vím, že když si chcete něco zapamatovat a příhodíte k tomu nějaký podnět, který zasáhne alespoň jeden dva z vašich smyslových vjemů tak si to zapamatujete velmi dobře. Jak víme, máme plus mínus 5 smyslů: Čich, chuť, hmat, sluch, zrak atd. 

Nenapadá mě žádný způsob, jak využít čich, chuť a hmat. Slovíčka si asi moc nejde očichat, ochutnat a ohmatat. Všechny chutnají stejně a písmenkovou polévku, už se neměl pár dobrých let. Je-li to však možné, dejte vědět a dostanete ode mně pusu a pivo. Myslím, ale že zůstanete střízliví a já budu mít o jednu sexuální zkušenost míň. Takže ano, modří už vědí, budeme využívat zrak a sluch.

Jednoduše využijeme asociace a budeme snažit asociovat slovíčko s obrázkem, který toto slovíčko vykresluje. To umožní pevně zakódovat do našich hlav slovíčko pod obrázky, protože to co člověk vídí si z nějakého důvodu pamatuje velmi dobře. Možná je to tím, že všechno co jde přes smysly si dobře pamatujeme.

Co tedy potřebujeme:

  1. Být liný.
  2. Vlastnit počítač.
  3. Umět psát do poznámkového bloku (zkušenější uživatelé můžou s výhodou využít Excel nebo jiný tabulkový procesor)
  4. Umět googlit.

Lenost je vskutku dobrá vlastnost (neplést s absolutní leností). Díky tomu, že jste líný, hledáte způsoby jak nad vším netrávit kvanta času. Jste pak efektivnější a kreativnější. Díky tomu si uvědomíte, že biflování slovíček nazpaměť, které nás učitelé učili je ztráta času. Je to nuda a nikdy si to nezapamatujete (teda ano ale s velkým usílím).

Je potřeba najít způsob jak ke každému slovíčku co si chcete zamatovat přířadit obrázek. Snažil jsem se objevit cestu přes neuronové sítě, vyšší dívčí teoretickou informatiku a umělou inteligenci a nic, o nic použítelného jsem nezavadil. Takže jak to udělat ? Kde vzít takovou asociaci, že ke každému slovíčku co se chci naučit budu mít obrázky, jež ulehčí zapamatování. Hm ?

A tak jak jsem potom pátral na google, tak jsem při hledání omylem klepl na založku "Obrázky" a bylo. Jak prosté! Máme miliardy obrázků, ke každému slovíčku co vás napadne. Podívíte se jaké obrázky vám nabídne, ale to stačí k zapamatování. Tím, zapřemýšlíte proč vlastně takový obrázek patří k takovému a vytovříte si v mozku spojení (na první pohled to vždy není zřejmé). Navíc si rozšíříte obzory a uvidíte pár věci jste ještě neviděli.

Jak to využít a dát tomu "systém" ? Zde jsou kroky:

  1.  Mít slovíčka, která se chci naučit v jeden den. (např 10, 20 čí 500) Počet by měl být takový aby toho nebylo na jeden příliš. Řekněme, že jste si takovou skupinu slovíček našli a říkejme tomu první sada slovíček. Tyto slovíčka si poznačte do poznámkového bloku nebo excelu.
  2. Pak pro každé slovíčko si obstrarejte český a anglický překlad a najděte si ty obrázky na tom google. Toto si zaznamenejte ideálně s i obrázky.
  3. Na každé slovíčko se zaměřte a snažte si zapmatovat překlad a přitom se dívejte na tyto obrázky.
  4. Tento proces pro tu samou sadu zopakujte následující den (stejně intenzivně). Pak za 3 dny a pak za týden o této doby.
  5. Následující den si pak (ten po učení první sady) vytvořte další sadu a provádějte proces opakovaně.
  6.  A je to!

Je jasné, že to tak opakovat nebude jak bylo předepsáno. Což je škoda. Ale i tak si toho hodně zapamatujete! Metoda byla vyzkoušena v podmínkách, kdy si mozek toho není schopný moc zapamatovat, klidně to zkuste. (každý má na to svůj způsob jak toho docilit)

Na závěr vám předžvykám pár slovíček, jako ochutnávku:

Incredulity - Nedůvěřivost

Sustainability - Udržitelnost

Fooling arround - Blbnout

 

Mějte se hezky, jezte ovoce, zeleninu a pijte hodně vody.

Přeju pěkné barevné léto!

 

 

 

 

 

Kontaktujte nás