Kdo je to ten ajťák ?

25.02.2014 13:01

Slyšeli o někom, že je ajťák ? Nebo je dokonce i ve Vašem blízkém okolí nějaký ? Jestli Vás zajímá co dělá nebo jak tráví svůj pracovní čas, pak máte rozkliknutý správný článek. Zaostřeno bude na ty ajťáky co dělají weby.

Webové stránky se staly všedním prostředkem pro širokou věřejnost už dávno, ale co tedy dělají ti, kteří je připravují ? Grafik "maluje" a tím vytváří vzhled, např. vzhled elektronického obchodu.

HTML kodér přetváří toto dílo na šablony, kterým rozumí webový prohlížeč. PPC a SEO specialisté zajistí webovým stránkám viditelnost na internetové veřejnosti. Programátor píše programy a vytváří webové aplikace, což znamená ... a tímto začíná tento článek.

Pokračovaní sdělení z předchozího řádku by asi neskončilo jedinou větou. Co ale alespoň ta rozepsaná část věty vlastně znamená? Není znám žádný televizní pořad, který by popisoval naši práci. Vždy, když se mě někdo zeptá, co vlastně dělám, většinou krčím rameny a jen težce hledám přirovnáni v reálném světě. KA WAI CHEUNG ve své knize VÝVOJÁŘŮV KÓD popisuje naše povolání skutečně velmi výstižně:

 

Programátor je logický amaterský psycholog, diplomat, terapeut, mechanik a učitel, jenž pracuje v odvětví, které se každý den neustále definuje a vymezuje.


 

Pokusím se tedy rozvést autorovy myšlenky.

 

Logický amaterský psycholog, diplomat

Ano jsme psychologové ale jistě amatérští, protože cesta k získání naší profese se samotnou psychologií příliš nezabývá. Psychologie, která se týká zákazníků, je tak získávána dlouhodobou zkušeností a je potřebná dnes a denně.

Zákázník příchází se svými požadavky. V praxi se však nestává, že tyto požadavky jsou přímo realizovatelné z technického hlediska – a tady nastává pomyslný boj mezi potřebami zákazníka a tím co je možné zkonstruovat. Dochází k sezením s klientem, vcítění se přesně do jeho představ a po té navrhnout řešení, kde musí být maximálně zohledněny klientovy potřeby s možnostmi dané výpočetní platformy. Po těchto sezeních většinou dochází k elegantnějším řešením z pohledu efektivity a nákladů.

Při tom všem musíme být velmi diplomatičtí. V realizaci projektů dochází k situacím, jež jsou velmi specifické a jsou reprodukovatelné pouze "v naši řeči" (diagramy, jazyk matematiky,..). Je však naší povinností být schopni vzniklé situace vysvětlit na takové úrovni, aby jim rozumněl i člověk bez základů informatiky.

 

Terapeut

Každá aplikace tedy i webová aplikace je komplexní dílo. Ve svém životním cyklu se proto nachází momenty, kdy aplikace vykazuje odchylky od svého původního poslání. Chvíle určená pro nás terapeuty – je nutné lokalizovat kde se odchylka nachází a jak ji co nejdříve odstranit ale tak, což je velmi důležité, aby nevznikly další. Jedná se o úkol, jenž vyžaduje velkou dávku pozornosti, zvlášt pak pokud se jedná o úplně nového pacienta.

 

Mechanik

Zde je ta část, která se dá nazvat programováním. Jsme návrháři a konstruktéři, kteří "montují" a spojují různé části technického díla (např.webová aplikace jakou je běžný eshop). Zde dochází ke kontaktu se světem zdrojových kódů a matematické symboliky, zde se dějí ony činnosti "pod pokličkou".

 

Učitel

Nabyté zkušenosti a získané znalosti je vhodné dál předávat svému týmu. Velmi často se vyskytujeme v roli učitelů, kdy vysvětlujeme problematiku svým kolegům, jež je pro ně neznámá. Každý programátor má individuální poznatky, které může jiného programátora naučit.

Existuje-li nějaký dílčí problém, existuje také velká pravděpodobnost, že už tento problém někdo řešil a většinou se takový člověk nachází v našem týmu.

Věřím, že teď už mate lepší představu o tom "kdo je to ten ajťák!". 

 

Mějte se a jezte ovoce!

Diskusní téma: Kdo je to ten ajťák ?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek